HISTORIE A SOUČASNOST CHOVU KOZ
Chov koz je již po staletí součástí chovů hospodářských zvířat. Na našem území byly nejvyšší početní stavy koz v letech 1900 -1945. Např. v roce 1920 bylo chováno 1 291 000 koz a v roce 1945 bylo chováno 1 591 000 ks. Současný trend je patrný v tabulce pod textem. Z těchto čísel lze vydedukovat, že koza byla zejména zvířetem chudých lidí, proto její stavy měly maxima v období mezi válkami. Toto zvíře poskytuje řadu produktů: mléko, maso, produkce kůži a srsti (mohér a kašmír). Kozí mléko je často označováno za mléko starců a dětí. Jeho význam je zejména u lidí, kteří jsou intolerantní na laktózu mléka kravského (nesnášenlivost, alergická reakce).
Největšími chovateli koz jsou státy ASIE. Jsou to zejména: Čína - 140 mil. ks, Indie - 125 mil. ks, Pakistán 49 mil. ks aj. Dalším kontinentem s velmi početnou populací je AFRIKA. Stavy jsou ve vybraných zemích následující: Súdán - 38 mil. ks, Etiopie - 17 mil. ks, Somálsko - 13 mil. ks aj. V latinské Americe jsou stavy koz na úrovni cca. 38 mil. ks. Největšími chovateli jsou Brazílie (75 %), Mexiko, Bolivie a Argentina. V severní Americe jsou stavy koz pouze kolem 2 mil. ks. Evropa má cca. 19 mil ks těchto zvířat. Největšími chovateli jsou: Řecko, Itálie, Španělsko, Albánie a Francie
CHOV KOZ V PODHORSKÝCH A HORSKÝCH OBLASTECH
- využití trvalých travních porostů,
- zachování zemědělské rozmanitosti,
- zaměstnanost lidí na vesnicích,
- péče o krajinu,
- podpora turistiky - rozvoj agroturistiky,
- produkce kvalitních produktů - mléko a mlékárenské produkty (sýry, máslo, mléko, kefíry, jogurty, syrovátka, tvaroh aj.), domácí porážky a uzenářské produkty (bourané trupy, výroba lahůdek - salámy, klobásky aj.),
- mléko je vhodné pro alergické děti,
- využití mléka v kosmetickém průmyslu,
- produkce teplého hnoje do skleníků a pařníků,
- kozina - kůže koz pro rukavičkářské účely a dětskou obuv.
zdroj: Zootechnika.cz
Další zajímavý článek si můžete přečít na Energyshobby.cz