CHOV SKOTU
je jedním ze stěžejních odvětví živočišné výroby.
VÝZNAM CHOVU SKOTU
○ Hlavní a nejvýznamnější odvětví živočišné výroby - uzavřený komplex s vazbami
na ostatní odvětví zemědělské výroby, hlavně rostlinou výrobu.
○ Nejnáročnější na investice a spotřebu živé práce
PRODUKČNÍ FUNKCE
○ výživa lidí (44 - 47 % krytí potřeby živočišných bílkovin)
○ zajištění dostatečného množství kvalitních a "bezpečných" potravin
○ zajištění příp. surovin k průmyslovému zpracování
○ produkční funkce plněna - zaměřit se na neprodukční (mimoprodukční)
MIMOPRODUKČNÍ FUNKCE
- zajistit multifunkční a trvalé a konkurenceschopné zemědělství:
○ udržení krajiny v přirozeném a kulturním stavu
(význam v údržbě a tvorbě krajiny - ekologický způsob hospodaření, využívání TTP,
efektivita pěstování objemných krmiv na orné půdě)
○ životnost venkovského prostoru
○ udržení zaměstnanosti
○ plnění sociálních funkcí
○ zajištění bezpečnosti a jakosti potravin
○ ochrana životních prostředí a zvířat
- termoregulační schopnost skotu a adaptabilita - rozšíření
- vysoká konverze živi (i v extenzivních podmínkách výživy)
- rozdílné chovatelské nároky jednotlivých kategorií skotu - technologie
- dlouhý generační interval (nutná kontinuálnost šlechtitelské práce)
- respektovat biologické požadavky!
MLÉKO
○ vysoká stravitelnost, výživná a biologická hodnota
○ nejlepší konverze živin
○ vyšší rentabilita (než výroba masa)
MASO
○ horší konverze (x drůbež, prasata)
○ předností - část lze vyrobit z objemné píce