autumn-agriculture.jpgautumn-Vines.jpgautumn-cows.jpgautumn-fields.jpg

Tykev

TYKEV OBECNÁ (Cucurbita pepo), nazývaná také tykev turek nebo dýně obecná, je druh z rodu tykev. Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky. Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l., tedy patří mezi nejstarší kulturní plodiny.

Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké jednodomé květy jsou žluté barvy.

Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato rostlina člení na několik variet:

  • Cucurbita pepo, varieta giromontiina - sem patří kabačky a cukety
  • Cucurbita pepo, varieta patissonina - sem patří patizony
  • Cucurbita pepo, varieta oleifera - sem patří tykev (dýně) olejná

Mezi další typy tohoto druhu dýně patří dýně špagetová.

Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné. Plodem je bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90 % obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík). Dále také obsahuje alfa a beta karoten.Dýně je neodmyslitelným symbolem amerického svátku Halloween.

Průměrný obsah látek a minerálů

SložkaJednotkaPrůměrný obsahPrvek (mg/100 g)Průměrný obsahSložka (mg/100g)Průměrný obsah
voda g/100 g 95,0 Na stopy vitamin C 14
bílkoviny g/100 g 0,7 K 130 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,2 Ca 29 vitamin E 1,06
cukry g/100 g 1,7 Mg 10 vitamin B6 0,02
celkový dusík g/100 g 0,12 P 19 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,0 Fe 0,8 karoten 0,450
mastné kyseliny g/100 g 0,4 Cu 0,20 thiamin 0,16
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,4 riboflavin stopy
energie kJ/100 g 55 Mn - niacin 0,1

Tykev velkoplodá

TYKEV VELKOPLODÁ (Cucurbita maxima), zvaná také dýně obrovská, tykev největší nebo tykev obrovská, je druh z rodu tykev. Tento druh pochází pravděpodobně z Peru. Zde se pěstovala již kolem roku 1200 př. n. l. Dnes se pěstuje v Jižní Americe, Severní Americe, v oblasti Středozemního moře, na Balkáně, ve Střední Asii a v Rusku.

Jedná se o jednoletou rostlinu vytvářející až 10 m dlouhé lodyhy s úponky. Plod je kulovitý, zplošťelý i válcovitý a dosahuje hmotností až několik desítek kilogramů.

Plod bývá nejčastěji zpracováván na kompoty, ale může být také využit k přípravě zavařenin a náplní do pečiva.

Mezi variety tohoto druhu dýně patří dýně hokkaidó.

Zdroj: WIikipedie

 

 

DESIGNED BY A4JOOMLA - POWERED BY MDJAY
TOPlist