Tykev
TYKEV OBECNÁ (Cucurbita pepo), nazývaná také tykev turek nebo dýně obecná, je druh z rodu tykev. Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky. Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l., tedy patří mezi nejstarší kulturní plodiny.
Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké jednodomé květy jsou žluté barvy.
Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato rostlina člení na několik variet:
- Cucurbita pepo, varieta giromontiina - sem patří kabačky a cukety
- Cucurbita pepo, varieta patissonina - sem patří patizony
- Cucurbita pepo, varieta oleifera - sem patří tykev (dýně) olejná
Mezi další typy tohoto druhu dýně patří dýně špagetová.
Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné. Plodem je bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90 % obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík). Dále také obsahuje alfa a beta karoten.Dýně je neodmyslitelným symbolem amerického svátku Halloween.
Průměrný obsah látek a minerálů
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 95,0 | Na | stopy | vitamin C | 14 |
bílkoviny | g/100 g | 0,7 | K | 130 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,2 | Ca | 29 | vitamin E | 1,06 |
cukry | g/100 g | 1,7 | Mg | 10 | vitamin B6 | 0,02 |
celkový dusík | g/100 g | 0,12 | P | 19 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,0 | Fe | 0,8 | karoten | 0,450 |
mastné kyseliny | g/100 g | 0,4 | Cu | 0,20 | thiamin | 0,16 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,4 | riboflavin | stopy |
energie | kJ/100 g | 55 | Mn | - | niacin | 0,1 |
Tykev velkoplodá
TYKEV VELKOPLODÁ (Cucurbita maxima), zvaná také dýně obrovská, tykev největší nebo tykev obrovská, je druh z rodu tykev. Tento druh pochází pravděpodobně z Peru. Zde se pěstovala již kolem roku 1200 př. n. l. Dnes se pěstuje v Jižní Americe, Severní Americe, v oblasti Středozemního moře, na Balkáně, ve Střední Asii a v Rusku.
Jedná se o jednoletou rostlinu vytvářející až 10 m dlouhé lodyhy s úponky. Plod je kulovitý, zplošťelý i válcovitý a dosahuje hmotností až několik desítek kilogramů.
Plod bývá nejčastěji zpracováván na kompoty, ale může být také využit k přípravě zavařenin a náplní do pečiva.
Mezi variety tohoto druhu dýně patří dýně hokkaidó.
Zdroj: WIikipedie